Държавата трябва да осигури възможност на всеки гражданин да се ваксинира.

...
Държавата трябва да осигури възможност на всеки гражданин да се ваксинира.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Трябва да достигнем 70-75% ваксинирани, за да спрем предаването на вируса в обществото

Държавата би трябвало да обезпечи опция на всеки гражданин да се имунизира. Идеята е обаче да достигнем 70-75% имунизирани, само че по никакъв начин няма да е елементарно. Това съобщи пред основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

В момента се изготвят описи с медицинските експерт, които имат предпочитание да бъдат имунизирани.

„ Все още нямаме систематизирани данни, само че откриваме, че има много огромни разлики сред обособените градове и обособените лечебни заведения. Имаме места, където ползата е относително слаб – сред 20% и 30%. Имаме и такива, където наближава 100% “, разяснява доцент Кунчев.

Той си изясни, че разликата се дължи на това, че много хора биха желали да има повече данни и опит с имунизацията.

„ Докато не се получи формалното позволение от Европейската комисия, основано на рекомендациите на Европейската организация по медикаментите, ние не разполагаме с всички данни, които ни интересуват. Според мен обаче изтече задоволително информация, с цел да е ясно, че проучванията, които са юридически с имунизацията измежду над 40 000 души, демонстрират доста положителни резултати. Когато тази информация доближи до всички, всеки безпристрастен човек ще се убеди, че това е една ефикасна ваксина. Страните, които до тогава ще стартират имунизация, също ще натрупат опит, а и ще имаме база за съпоставения. След Англия и Бахрейн даде позволение и евентуално скоро ще стартира имунизацията “, съобщи доцент Кунчев.

По думите му медиците, които няма да се запишат за имунизация в този момент, ще могат да го създадат на по-късен стадий.

 „ Много неща могат да се трансформират за 1 месец. Има записани хора, които евентуално ще се наложи да се откажат заради някакво заболяване, защото няма да дават отговор на критериите. Хубаво е броя да е оптимално точна, защото организацията така и така е сложна и логистиката за съблюдаване на хладилната верига при тази ваксина е извънредно затруднена “, съобщи доцент Кунчев.

Той изясни, че чакат се 125 000 дози от имунизацията при първата доставка, ще има и други доставки - 250 000-300 000 дози, като това се отнася единствено за имунизацията на Pfizer. През това време евентуално ще получат позволение за приложимост и другите ваксини.

„ Задължението на страната е да обезпечи на всеки български жител опция да се ваксинира. Доколкото това ще се осъществя ми е мъчно да кажа. Можем да се базираме на най-различни съпоставки. Имаме и други ваксини, които са целесъобразни, като при тях процентът не е доста висок. Ако се базираме на грипната ваксина, там резултатите напълно не са положителни. Все отново обаче има разлика – едно е да искаш да се предпазиш от грип, друго е когато приказваме за Коронавирус. Предполагам, че ползата тук ще е доста по-голям, като концепцията е да стигнем тези заветни 70-75%, с цел да прекъснем предаването на вируса в обществото като цяло, а освен да защитим обособените човеци. Дай боже това да стане, само че по никакъв начин няма да е елементарно “, разяснява доцент Кунчев.

Той изясни, че ще има мобилни екипи, които да ваксинират трудноподвижните хора и тези, които са в отдалечени села и нямат персонален доктор. Те евентуално ще бъдат имунизирани през втората половина на идната година.

Главният държавен здравен контрольор сподели още, че би трябвало да има документ, че даден човек е имунизиран, като Европейска комисия работи в тенденция за основаването на обединен европейски документ.

„ Във всички случаи ще има хора, за които имунизацията няма да бъде целесъобразна, само че този % ще е извънредно невисок, защото актуалните ваксини са доста по-различни от тези, употребени преди 30-40 години. Ако видите антигенната тежест на имунизациите, с които ние сме ваксинирани, тя е няколко стотин пъти по-висока в тези години от сегашните. Противопоказанията са доста малко “, съобщи той.

„ Можем да изкараме едни естествени празници, със събиране на 10-15 души. Но в случай че се събираме в големи компании, резултатът ще го забележим на 7-8 януари “, сподели в умозаключение доцент Кунчев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР